luni, 2 martie 2009

Holi, festivalul culorilor

In zilele noastre, sarbatoarea Holi este o scuza pentru indieni de a-si uita inhibitiile si diferentele dintre caste, de a celebra venirea primaverii si de a se distra. Tinerii isi petrec ziua flirtand pe strazi, iar adultii isi intind mana in semn de pace, toata lumea este intr-o frenezie aruncand praf viu colorat numit "gulal" si turnand apa. Preambulul festivalului are loc in prima noapte cu luna plina, anul acesta incepand pe 10 martie, intreaga sarbatoare durand 2-3 zile. In aceasta seara, pe strazi vor fi aprinse artificii care vor lumina toate colturile intunecate. Acestea au efectul de a alunga spiritele rele si energia negativa, dar si de a simboliza distrugerea personajului mitologic negativ Holika, dupa care festivalul a fost denumit. In dimineata urmatoare, strazile vor fi pline de oameni care alearga, tipa, sunt veseli si se stropesc cu apa si culori. Este chiar acceptat consumul de marijuana pentru a crea atmosfera lipsita de inhibitii. in anul 2010, Holi va avea loc pe 1 martie.



Culorile sunt cea mai vesela parte a sarbatorii Holi. Ele adauga vitalitate festivalului, facandu-l cel mai vibrant si emotionant dintre toate. Cu toate acestea, culorile capata semnificatii:

rosu - puritate

verde - vitalitate

albastru- calm, seninatate

galben - pietate, smerenie


Dintr-o data, pe la ora pranzului, nebunia ia sfarsit. Toata lumea se indreapta catre rauri sau cazile pline cu apa, unde se vor relaxa. Seara si linistea se lasa apoi asupra acestei tari.
Pentru o experienta senzoriala si o minunata calatorie spirituala, recomand apa de toaleta de la Jardin de France, Culture&Nature of India, Anandita ( http://www.jardindefrance.net/) dar si videoclipul de mai jos:


Va spun acum अलविदा ( la revedere) si va doresc sa aveti विश्वास (credinta) !

Happy होली (Holi) !

Niciun comentariu: